Biostrap kan blandt andet måle hjertefrekvensvariabilitet (HRV) - og måle det over længere tid for at skabe et mere nøjagtigt og pålideligt mønster. Kort sagt, HRV er tidsforskellen mellem to på hinanden følgende hjerteslag. Variationerne mellem på hinanden følgende hjerteslag i øjeblikket af toppe hjælper os med at beregne HRV.


HRV, der også kaldes pulsvariation, cykluslængdevariabilitet, RR-variabilitet og hjerteperiodevariabilitet er en pålidelig markør for fysiologiske faktorer, der direkte påvirker hjerterytmer. Det afspejler hjertets evne til at tilpasse sig skiftende omstændigheder - stress, motion og sygdom - ved at afbalancere reguleringen af ​​det autonome nervesystem, der styrer kropsfunktioner såsom åndedræt, hjerteslag og fordøjelse. En forhøjet hjertefrekvensvariation er relateret til godt helbred og forhøjede niveauer af kondition. En lavere variation i hjerterytmen kan være en indikation af mange sundhedsrelaterede problemer, såsom hypertension, diabetes, fedme og andre hjerte-kar-problemer.


Kronisk stress kan alvorligt påvirke generel sundhed og produktivitet og kan let ses i HRV-data. Gendannelse af ligevægt under sådanne omstændigheder er afgørende for en sund livsstil.


Atleter bruger HRV til at vurdere deres effektivitet på grund af den umiddelbare virkning af fysisk aktivitet på variation i hjerterytme. Kronisk overtræning fører ofte til fysiologiske og psykologiske symptomer, der svækker ydeevnen og kan forsinke fuld bedring i flere uger.
Overvågning af hjerterytmen giver os grundig indsigt i styrke og træthed.


Hvordan virker det?
HRV beskriver svingninger i kontinuerlige pulsintervaller for en gennemsnitlig puls over et tidsrum. HRV er især påvirket af det autonome nervesystem, som inkluderer det sympatiske nervesystem (SNS) og det parasympatiske nervesystem (PNS).

  • SNS mobiliserer kroppens hormoner og nerver til hurtigt at reagere på træning, stress og "kampsituationer", hvilket giver en person mulighed for at reagere hurtigt i for eksempel farlige situationer. Her bliver hjerterytmen meget regelmæssig med et lavere HRV som resultat.
  • Omvendt har PNS en langsommere virkning på hjerterytmen, hvilket hjælper kroppen med at spare energi. Dette system spiller en vigtig rolle i kroppens forsøg på at etablere ligevægt, inklusive fordøjelse og kirtelaktivitet. Her bliver hjerterytmen mere opmærksom på de igangværende kropsprocesser og lidt uregelmæssig, hvilket fører til en højere HRV.


Kliniske anvendelser af HRV-analyse

HRV-målinger er ikke-invasive og mest pålidelige, når de udføres under standardiserede forhold. Forskning antyder, at lav HRV er et negativt resultat af hjerte-kar-sygdom, diabetisk neuropati, højt blodtryk og hjerteanfald. HRV er også nyttigt til at observere mennesker med diabetes, som kan forårsage alvorlig dysfunktion i det autonome nervesystem. Lav HRV kan pege på begyndelsen af ​​diabetisk neuropati, en komplikation af diabetes mellitus, der er kendetegnet ved udbredt nedbrydning af små nerver i det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Rygning og alkoholforbrug påvirker også HRV. Rygere har en lavere HRV, muligvis en direkte effekt af, hvordan rygning forringer omløbet reguleret af det autonome nervesystem. Det er også vist, at mennesker, der drikker alkohol, har en markant lavere HRV-værdi end dem, der ikke er alkoholafhængige.


Kliniske centre, akademikere, forskere og læger over hele verden bruger HRVs hjertefrekvensvariation:

  • Til forudsigelig analyse: HRV kan understøtte sandsynligheden for fremtidige sygdomme som diabetes eller hjerte-relaterede problemer og sygdomme.
  • Til vurdering af medicinske tilstande: HRV kan hjælpe med at bestemme forskellige medicinske omstændigheder, såsom angst, stress, vrede og andre hjerteproblemer
  • Af atleter: Atleter kan måle deres kondition og også spore deres overtræning. Et betydeligt fald i deres HRV indebærer en krop, der er stresset eller overdreven.
  • At bestemme fitness-mål: HRV kan bruges til at træne kroppen effektivt og til at nå fitness-mål.

Hvordan Biostrap viser HRV

Biostrap bruger hjerteslag målt natten igennem til at vurdere HRV. Det giver de fleste data for analyse af stress, mental og fysisk tilstand samt livsstil. Det giver et overblik over den aktuelle HR-variation, men også sidste uge, måned og år. Biostrap bestemmer en baseline i de første dage efter start, det viser din baseline og hvordan HRV svinger i forhold til dette.

Din daglige HRV

Den daglige HRV vises i rMSSD, der står for 'Successive Differences Root Mean Square.' Forskning anbefaler kraftigt rMSSD og betragtes som det autonome nervesystems bedst egnede og præcise mål for kortvarig aktivitet. Jo højere tal e jo flere reserver har du til resten af dagen. Baseline angives nedenfor ligesom procentdelen af, hvordan den adskiller sig fra baselin. Så er der farvede plot, der viser alle målingerne: de i blå tages om natten, de hvide i løbet af dagen. Den røde linje angiver restitutionsgraden, jo stejlere ned, jo bedre var opsvinget. Under plots er den gennemsnitlige HRV og den højeste og laveste historiske værdi.

Din HRV-trend

Den ugentlige, månedlige og årlige analyse viser den natlige HRV i millisekunder. Plots giver indsigt i hjerterytmens variation i hastigheden, det ønskede interval, et gennemsnit på 7 dage og betydelige ændringer. Nedenfor er der et tal kaldet 'CV', der står for 'Variationskoefficient', som  beregnes som standardafvigelsen (af HRV-informationen) divideret med den gennemsnitlige HRV-værdi og udtrykt i procent. Kort sagt er CV et mål for, hvor godt man tilpasser sig træning, typisk at en lavere procent, betyder bedre tilpasning. Den højeste og laveste værdi af variation i hjerterytme vises også.

Din velvære

Nedsat HRV har vist sig at være en dødelighedsprognose efter myokardieinfarkt. En række andre sundhedsmæssige tilstande og omstændigheder, herunder kongestiv hjertesvigt og diabetisk neuropati, kan også være korreleret med ændret (generelt reduceret) HRV. Kontakt altid din læge eller en anden kvalificeret sundhedspersonal, hvis du er bekymret.

Bemærk: Biostrap er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, formindske, helbrede eller forhindre nogen sygdom eller tilstand.