Biometriske målinger

Biometri er den tekniske term for kropsmålinger og beregninger. Det refererer til målinger relateret til menneskelige egenskaber, der anvendes til at mærke og beskrive individer.

Hjerterytmevariabilitet (HRV)

HRV står for puls variabilitet, hvilket er forskellen i tidsintervaller mellem separate hjerteslag. HRV vedrører det autonome nervesystem, der regulerer kroppens funktioner uden bevidst anstrengelse. HRV kan påvirkes betydeligt af alder, race, køn, fysisk kondition, kliniske forhold og stofbehandling. Men 24-timers HRV synes at være stabil, når målt på en dag-til-dag basis og over perioder af dage til uger. HRV er lav med (fysisk) stress, hvor hjerterytmen bliver mere regelmæssig. En sund hjerterytme, dog, indeholder sunde uregelmæssigheder. Det betyder, at sygdom, dårlig søvn, en dårlig livsstil, dehydrering eller overtræning kan sænke HRV. På den anden side kan et klart hoved, en sund livsstil med en god nats søvn og en afbalanceret fysisk uddannelsesordning give en klar forbedring i HRV.

Normal puls

RHR står for Resting Heart Rate, eller normal puls, hvilket er antallet af hjerteslag per minut i hvile. RHR kan være signifikant påvirket af alder, køn, fysisk kondition, kliniske forhold og behandling af lægemidler. Men RHR ser ud til at være stabil, når den måles dagligt og over perioder af dage til uger. Mens en normal RHR ikke betyder, at en person er fri for sundhedsmæssige problemer, kan en højere RHR være relateret til sygdom (herunder hjertesygdomme), dårlig søvn, dårlig livsstil (resulterende i metabolisk syndrom), dehydrering eller overtraining. En "normal" RHR ligger mellem 60 og 100 bpm, hvor aerob træning, såsom løb eller cykling, kan sænke den, så lav som 40 bpm eller endnu lavere. Dette fordi et veluddannet hjerte er i stand til at pumpe ud mere blod pr. Hjerteslag. Elite-atleter holder ofte kig på deres RHR, hvor efter en intensiv øvelse en puls på 10 (eller mere) bpm over det sædvanlige kan være en indikator for overtraining, hvilket vil kræve en pause. Når det ikke intensivt udøves, kan en lav RHR i kombination med svimmelhed og åndenød symptomer være relateret til en række hjertesygdomme, som bør diskuteres med en læge.

Iltmætning i blodet

SpO2 står for 'mætning af perifer ilt', hvilket er procentdelen af, hvor meget ilt de røde blodlegemer i kroppens arterier bærer. En normal SpO2 er mellem 95 og 100%, og alt mellem 90% anses for at være unormalt. Der er flere sundhedsmæssige forhold, der kan relateres til lav iltmætning. Mennesker, der lider af kroniske sygdomme som COPD (kronisk obstruktiv lungesygdom), kan have en lavere mætning, hvor en yderligere faldende tendens kan være tegn på forværring (forværring) af sygdommen.

Søvnapnø er en alvorlig søvnforstyrrelse, der opstår, når en persons vejrtrækning afbrydes under søvn. Søvnapnø kan, hvis det ikke er godt behandlet, føre til forhøjet blodtryk, slagtilfælde, hjertesvigt, hjerterytmeforstyrrelser som sick sinus syndrom eller atrieflimren, men også diabetes, impotens, depression og hovedpine. Udover denne søvnapnø vil det føre til koncentrationsforstyrrelser på arbejdspladsen, i skolen eller under kørslen. På grund af apnø kan iltniveauet falde gentagne gange med 3 eller 4 procent og anses for unormalt, når de falder under 88%. I disse tilfælde kan det være nyttigt at rådføre sig med en læge.

Respirationsfrekvens

RR står for Respiratory Rate (respirationsfrekvens), hvilket er antallet af vejrtrækninger pr. minut. RR er som alle kropssignalmålinger meget individuel og kan påvirkes af alder, køn, fysisk kondition, kliniske forhold og lægemiddelbehandling. Men RR ser ud til at være stabil, når den måles dagligt og over perioder af dage til uger. 12-18 vejrtrækninger pr. Minut anses for at være normale. Mens en normal RR ikke betyder, at en person er fri for sundhedsmæssige problemer, kan en højere RR være relateret til sygdom (herunder lungesygdomme som kronisk obstruktiv lungesygdom, men kan også være et resultat af en forkølelse), dårlig søvn, en dårlig livsstil (resulterende i metabolisk syndrom), dehydrering eller overtraining. Hvis den gennemsnitlige RR skal være under eller særligt højere, kan det være nyttigt at rådføre sig med en læge.

Bemærk: Biostrap er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, afbøde, helbrede eller forebygge nogen sygdom eller tilstand.